Monday, September 3, 2007

despre copii.

Sigur Ros - Untitled #1


vreau un copil care sa se nasca zambind. sa fie cald, nu rece la picioare si la maini, ca mine, mereu. sa n-aiba puncte rosii si nici vene pronuntate pe cap.
sa stie sa viseze, sa nu ii placa desenele cu monstri si roboti, sa iasa in fata blocului dar nu sa scrie prostii pe pereti, sa nu puna mana fetelor pe fund, ci sa cada in genunchi, sa-si gaureasca pantalonii noi, sa joace sotron, sa uite regulile, sa intrebe de cinci ori. sa n-aiba memoria buna, doar ca sa fie sociabil.
sa salute oamenii beti, sa nu ii fie frica sa treaca strada prin locuri nepermise. sa bea apa de la pompa din fata blocului, desi nu e igienic.
sa se tavaleasca prin iarba, sa manance frunze de la flori, sa se uite spre soare fara sa stranute.
sa aiba scrisul lizibil, sa isi scrie numele pe fiecare coperta, sa traga linie la marginea foii. sa stea in banca cu o fata, sa o ajute sa-si incheie uniforma, dar sa nu se gandeasca la obscenitati.
sa nu mearga prin beciuri, sa nu bea alcool de la baietii mai mari din cartier, sa bea mult suc, cat mai colorat, cu acid, sa il usture stomacul la cinci ani si sa-l duc la urgente. sa adoarma in bratele mele, in sala de asteptare; dimineata, sa manance miere de albine, si nu cereale.
sa faca el cartile lui de colorat, felicitarile lui de 8 martie, sa nu cumpere din librarii. sa nu stea la calculator, sa nu deseneze in paint, ci pe pereti, iar apoi sa scoata limba la noi.
nu imi doresc un copil cu ochi rosii, cu incheieturile de la maini vinete, cu urme de ace, cu masca de gaze pe fata, sa nu circule rachetele pe langa el, oamenii de zapada sa nu fie facuti din noroi, stelele sa nu ii explodeze pe chip.
sa nu prinda nicio eclipsa, sa priveasca nestingherit spre soare, fara teama ca stratul de ozon e mai subtire decat degetul lui mic.
sa nu fie subnutrit, sa nu i se afunde ochii in orbite, sa nu i se vada inelele coloanei vertebrale.
sa nu il pazeasca politia in fata gradinitei; cand se plimba, sa vada parcuri, nu fabrici.
sa bea apa de la chiuveta fara sa se teama ca ar putea contine excremente de soarece, sa rupa frunze, tufisuri, fara sa se spele pe maini apoi, ca sa se duca insectidicul.
sa creada ca l-a adus barza, apoi sa creada in mos craciun, sa nu stie diferenta dintre fete si baieti pana in clasa intai.
sa citeasca "fetita cu chibriturile", nu sa caute rezumatul pe wikipedia.
imi doresc un copil care sa nu uite sa viseze, sa nu se teama sa priveasca stelele, inainte sa adoarma.
imi doresc un copil sanatos, care sa aiba parte de lumina soarelui, parasind intunericul uterului meu.



Ioana.




No comments:

Post a Comment